Kategorier
Idrettsparken Nyheter

Leie av Sandnes Idrettshus

Vi leier i all hovedsak ikke ut huset i alpinsesongen. Fra midten av desember til midten av april.
Trenger du lokale til konfirmasjonen, bryllupet eller 50-årslaget? Eller kanskje dere trenger et lokale til klubben eller foreningen din sin aktivitet? Da bør dere sjekke muligheten for å leie Finnmarks flottestes idrettshus på Sandnes.

Kategorier
Idrettsparken Nyheter

Gapahuken er på plass

gapahuken_01
Fem ildsjeler fra Sandnes IL fikk i dag satt opp gapahuken i skileikanlegget, som vil bli en flott base for aktiviteten her i årene som kommer.

Kategorier
Idrettsparken Nyheter

Sandnes Idrettshus stenges

idrettshuset_SIL

Sandnes Idrettshus har vært et samlingspunkt for bygda i et halvt århundre. Nå ser idrettslaget ingen annen løsning enn å stenge bygget. Målet er å erstatte det gamle huset med et nytt og moderne klubbhus.

Kategorier
Idrettsparken Nyheter

Blir dette Sandnes flotteste garasje?

idrettshuset_garasje

Skal SIL-huset bli Sandnes største og flotteste garasje? Kanskje skal det rehabiliteres? Eller skal det selges fortest mulig? Bli med og tenke høyt om utviklingen av Sandnes Idrettspark når vi holder befaring i anlegget førstkommende tirsdag 17. juni klokka 18.00.

Kategorier
Idrettsparken Nyheter Sandnesbakken Ski

Dermed er tråkkemaskina vår

traakkemaskin_signering_web
SIL-leder Stein Are Ulvang og daglig leder i Barentshallene KF Audun Andersen gratulerer hverandre med en god handel.

Onsdag signerte SIL-leder Stein Are Ulvang og daglig leder i Barentshallene KF Audun Andersen kontrakten som overfører kommunens gamle tråkkemaskin til Sandnes Idrettslag.

Kategorier
Aktiviteter Idrettsparken

Storbakken kan snart være historie

Flere fikk hoppe etter Wirkola i Sentralbakken. Bjørn Wirkola var nemlig der under åpningen.
Flere fikk hoppe etter Wirkola i Sentralbakken. Bjørn Wirkola var nemlig der under åpningen.

1964 ble den første delen av hoppbakkeanlegget på Sandnes bygd. Nå i 2014 ser det ut til at Sandnes er i ferd med å miste et 50 år gammelt landemerke. Vi ser tilbake på Sandnes IL sin hopphistorie.

Kategorier
Idrettsparken Nyheter Sandnesbakken

Tråkkemaskinen gis ikke bort. Den skal hjem!

Tråkkemaskinen på jobb i skiløypene på Sandnes vinteren 2013.
Tråkkemaskinen på jobb i skiløypene på Sandnes vinteren 2013.

Kjære politikere. Kommunens gamle tråkkemaskin skal ikke sendes BORT selv om SIL får overta driften. Den blir her i kommunen for å gjøre akkurat den samme jobben som før. Les vårt innspill i tråkkemaskinsaken her.

Kategorier
Idrettsparken Nyheter Ski

Flomlystider for skiløypene

Det er montert tidssur for flomlyset i skiløypene på Sandnes som slår av og på lyset til faste tider hver dag.

Det hele overstyres av en lyssensor som slukker lysene ved dagslys og slår på ved skumring innenfor tidsurets innstillinger. Lys utover de innstilte tidene må avtales løypeansvarlig Frank Fiskebeck.

Hovedårsaken til at vi var nødt til å montere tidsstyring er at anlegget stod på døgnet rundt og det var full tilgang til strømskapet, som ikke er lov på grunn av sikkerheten.

Kategorier
Idrettsparken Nyheter

Få tråkkeoppdatering på Facebook

traakking_facebook

Våre tråkkere legger inn ny status på vår facebookside hver gang løypene er tråkket på Sandnes og i Sandnesdalen. Bli medlem av vår facebookgruppe for å holde deg oppdatert om nytråkka løyper.

Kategorier
Aktiviteter Idrettsparken

Sandnes Idrettspark på 70-tallet

Parkrennet 1976 from Bjørn Karlsen on Vimeo.

Sandnes Idrettspark har vært en sentral arena for lokal skisport siden 1920-tallet En av kommunens tidligere skitrenere, Bjørn Karlsen, har satt sammen et opptak fra Parkrennet på Sandnes i 1976. Det viser at det er mye ved skisporten som har endret seg på nesten 40 år.

Sandnes Idrettspark er på ingen måte en ung arena. Det har blitt gått skirenn på jordene på Sandnes siden det lokale idrettslaget ble stiftet i 1920. Skisporten var grunnsteinene i det nystiftede idrettslaget. Alle gikk på ski og nå trengte de et idrettslag for å organisere aktiviteten i.

I SIL sin jubileumsbok fra 2010 står det blant annet at når skolen skulle arrangere skidag så var det idrettslagets medlemmer som stilte opp og organiserte dette for elevene. Det fantes verken lysløype eller tråkkemaskin på denne tiden, så alle renn måtte så klart holdes i de periodene da det var dagslys og medlemmene tråkket løypene selv. Og når det var deltakere på rennet fra nabobygdene utenfor Kirkenes nærområde, så kom de så klart gående de 3-4 milene til Sandnes på ski, gikk rennet og så ruslet de hjem på ski igjen.

Oppsving for skisporten
På 60- og 70-tallet fikk den lille Sandnesbygda en oppsving i innbyggertallet med utbygging av nye boligfelt og god rekruttering. Skuteren kom og det ble enklere å kjøre opp løyper. Ifølge jubileumsboka var Sandnes Idrettslag en aktiv arrangør av skirenn og det var et vanlig syn at det ble kjørt opp løyper for konkurranser på jordene på Sandnes om vinteren. Blant annet deltok Sandnes Idrettslag i gjennomføringen av hovedlandsrennet i 1965, som vi har omtalt tidligere på disse sidene.

Økt rekruttering og modernisering av utstyret satte også krav til bedre løyper. På 70-tallet presset derfor behovet for et bedre løypenett seg frem på Sandnes. Så på 70-tallet kom utbyggingen av lysløypa oppover i Gresselvdalen, der også de lengste løypene av årets NNM skal gå. Noen av traseene er så klart flyttet på og utbedret, mens andre deler av løypa som det skal konkurreres i under NNM er de samme som ble gravd frem på dugnad på 70-tallet.

NNM i 75 og 79
Med de nye løypene på Sandnes kunne klubben også ta på seg store arrangement og klubben arrangerte Nordnorsk Mesterskap i 1975 og gjennomførte det samme arrangementet i samarbeid med Kirkenes Idrettsforening i 1979. Det var i denne gullalderen for lokal skisport at også Parkrennet ble arrangert for første gang. Et renn som har blitt arrangert hvert eneste år siden da. Det vil si, det har nok vært en utfordring at kulden har satt en stopper for Parkrennet noen av årene, men slik er det å drive med utendørsidrett i Finnmark.

Filmen til Bjørn Karlsen som du kan se under her er fra Parkrennet i 1976. Da var start og målgang nede ved Idrettshuset til Sandnes Idrettslag og ikke oppe på gressbanen slik det er under NNM 2013. Under årets mesterskap vil Idrettshuset være kafé og den gamle stadion vil være parkeringsplass.

Hjemmelaget sporsetter
Karlsen har prøvd å undersøke litt rundt og mener det er temmelig sikkert at Roald Mentyjærvi var løpsleder for dette Parkrennet dette året, og det gikk så klart i de nyetablerte løypene i Gresselvdalen. En av klubbens ildsjeler og mangeårig ordfører i Sør-Varanger, Alfon Jerijärvi, skal visstnok ha utviklet den første sporsetteren til SIL hjemme i garasjen sin. Det var mest sannsynlig den som også ble brukt til dette rennet. Vi har ikke noe bilde av denne sporsetteren, men spranget fra den til idrettslagets nyinnkjøpte Ginzugroomer sporsetter er nok nærmest for astronomisk å regne.

Alle som har interesse av nordnorsk skihistorie bør bruke de neste 8 minuttene til å titte gjennom Bjørn Karlsens egne opptak fra Parkrennet 1976. Han har lagt inn masse forklarende tekst til opptakene, med navn på løpere og tilskuere. En ung Vegard Ulvang sammen med flere andre i familien hans er blant de man får se på denne filmen.