Hjelp, jeg skal arrangere O-løp

finnfram_02

Mange tenker at å arrangere O-løp har blitt alt for teknisk og vanskelig for meg.Feil!
Å arrangere O-løp er overkommelig for alle som løpt noen O-løp og skjønner seg litt på kartet.

Med elektroniske brikker og digitale kart er det mange som drømmer tilbake til de analoge gamle dager med klippetenger og tidtaking med stoppeklokke. Fatt mot, verden er faktisk blitt enklere. Her får du O-gruppas guide til treningsløpsarrangører:

—>Del 1: Postflagg, bukker og kart
Alt av SIL sitt utstyr til å arrangere O-løp finner dere i garasjen til Frank Fiskebeck. Han kan nås på telefonnummer 905 91 337. Trykk her for å se hvor han bor. Der ligger alle SIL sine bukker, der ligger postflaggene, der ligger SIL sin brune flotte arrangørkoffert med tidtakningsutstyr. Kart får du ved å henvende deg til Jonas Karlsbakk som skriver ut ønsket kart.

—>Del 2: Kart og tegning av løyper
Det er ikke sånn at du må lage proffe ferdiginntegna kart når du arrangerer treningsløp. Det er helt OK å gjøre det på gamlemåten, der deltakerne tegner løypa selv med penn og linjal. Ta kontakt med Jonas Karlsbakk, tlf 913 96 943 eller orientering@sandnesil.no for å skrevet ut kartet du ønsker å bruke til O-løpet.

Er du litt mer avansert kan du låne SIL sin klubb-PC. O-gruppa har kjøpt inn en lisens på dataprogrammet OCAD 11 som alle kan bruke til å redigere kart og legge løyper. Det skal være ganske greit for de aller fleste å tegne løyper med OCAD og Jonas kan også hjelpe dere litt på veien. Jonas har stort sett kontroll på hvor denne maskinen befinner seg.

Det er også mulig å låne OCAD-rommet på KIF-huset i byen. Der disponerer O-miljøet ei datamaskin og laserskriver og her er kartpapir i ulike størrelser. Ta kontakt med Fred Inge Eilertsen i KIF om du ønsker å låne nøkkel til OCAD-rommet. Han kan nås på tlf: 488 94 227.

—>Del 3: Løypelegginga
Å legge ei orienteringsløype er ikke noen heksekunst dersom du vet sånn omtrentlig opp og ned på et kart. Det er klart at dersom du skal du legge løype til KM, NM eller VM bør du ha gått et og annet løypeleggerkurs og lært noen retningslinjer for denne kunsten. For din oppgave derimot: Å legge treningsløp for de glade O-amatører i Sør-Varanger, så er vi milevis unna sånne krav.

For deg handler dette om tre ting:

  1. Du skal finne noen artige terrengdetaljer ute i skog og mark
  2. Du skal være sikker på at du har funnet den samme terrengdetaljen på kartet ditt og tegne inn en post der
  3. Du skal trekke en strek mellom disse postene på kartet slik at det blir ei løype og du skal finne en samlingsplass der du synes det passer å starte og slutte løypa

Har du løpt litt orientering så skal dette være grei skuring. Er du redd løypa di er for enkel? Ikke tenk på det. Jo enklere løypa er, dess fortere løper de såkalte erfarne o-løperne og dess fortere roter de seg helt bort på den såkalte enkle løypa. Ønsker du at noen skal løpe gjennom løypa før alle andre for å sjekke at postene ligger rett, så ta kontakt med O-gruppa og så fikser vi det.

Løypelengder
Til treningsløp bruker vi vanligvis å lage ei enkel nybegynnerløype på rundt 1,5 kilometer, ei litt vanskeligere mellomlangløype på 2-3 kilometer og ei enda litt lenger løype på 3-6 kilometer.  Her står du ganske fritt til å velge lengde selv. Husk at det er ikke noe krav til at alle løyper skal ha egne poster. Nybegynnerløypa må stort sett ha egne poster. De to litt lenger løypene kan imidlertid bruke mye av de samme postene, men helst da i forskjellig rekkefølge.

       —>3b: EKT-tidtaking
Når det gjelder den elektronisk tidtakningen og de som eventuelt synes dette er skummelt:
Det er umulig å feile her!
Så lenge du husker å lade den lille tidtakerdingsen og slå den på, så ordner resten seg som en lek.
Husk at alle data lagres i hver enkelt utøver sin brikke. Ikke i noe av det du tukler med.
Ta med EKT-skriveren og datadingsen, sett den på skrivebordet foran deg og så ordner O-løperne resten av jobben selv. Og så må selvsagt du sette frem de såkalte “Nullebukken” godt synlig ved starten. Der sletter løperen alle gamle data på sin brikke. Når løperen kommer i mål igjen skal din dings hente ut alle registrerte tider fra løperens brikke og skrive dette ut på en hvit liten “kassalapp”. Så det mest avanserte du må lære deg er å skifte skriverrull og så må du huske på å skrive ned løpstiden.

—>Del 4: Løpsgjennomføring og påmelding

Markedsføring
Et treningsløp må ha deltakere. Derfor er markedføring essensielt. Det skal alltid settes annonse i Sør-Varanger Avis helst i tirsdagsavisen dagen før treningsløpsdagen. Husk at SVA da må ha fått bestilling på annonsen senest klokka 11.00 på mandag formiddag, men bestill den helst ei uke i forveien. Annonsen bestilles på epost annonser@sva.no eller på telefon 78 97 07 00.

Like viktig er det å oppdatere egne klubbnettsider med info om løpet. Alle arrangører skal sende en epost til post@sandnesil.no med informasjon om løpet og det vil da bli lagt ut artikkel på sandnesil.no. Denne artikkelen vil i tillegg bli lagt ut på den felles facebooksiden vår: facebook.com/okirkenes.

Huskeliste for løpet

  • Den brune arrangørkofferten
  • Tidtakingsutstyr (Fulladet!)
  • Kassaskrin med litt vekslepenger
  • Start og målbukker
  • EKT-brikker til utleie
  • Kart og plastposer til kartene
  • Blokk og papir til resultatlisten
  • Klubbteltet om det er meldt dårlig vær
  • Et par campingbord og noen stoler (for egen velvære..)
  • Noen liter ferdigblandet saft og pappkrus

Det er ikke forhåndspåmelding til treningsløp, så det er vanskelig å vite hvor mange som kommer. Normalt kommer det mellom 20 og 40 deltakere. Husk å ta med blokk og papir for å liste opp deltakerne med navn og klubb. Husk også å få med deg posen med ekstra EKT-brikker slik at de som ikke har egen brikke kan leie.

Vi bruker ikke å ha premiering på treningsløpene, men dersom du ønsker å gjøre litt ekstra stas på nybegynnerne så har vi en kasse med assorterte nybegynnerpremier som kan fås ved å kontakte Trine Sæternes.

Deltakeravgiften på treningsløpene er: 
Voksen: 60,- kroner
Barn: 40,- kroner
Nybegynner: Gratis

Leie av EKT-brikke: 20,-

Etter at alle dine utgifter er dekket skal det eventuelle overskuddet overføres til orienteringsgruppa sin konto:
For Sandnes IL er dette kontonummer: 4930 15 96080
Merk overføringen med Treningsløp og dato for løpet.

—>Del 5: Publisering av resultater
Resultater er alltid gøy for de fleste. Så snart alle har kommet i mål sorterer du løperne etter tid og setter opp ei enkel resultatliste. Husk at nybegynnerne ikke skal sorteres etter tid. Resultatlista fører du inn i et word eller excel-dokument og sender til post@sandnesil.no og til Sør-Varanger Avis på redaksjon@sva.no. Det er absolutt en fin ting dersom du også har knipset et bilde eller to av deltakerne med mobilen din som du kan sende med.

Legg igjen en kommentar