Grenseløs NNM-suksess i øst

maalgang_NNM2011

Nordnorsk mesterskap lengst øst i landet med smekkfulle startlister, gode løyper, flott arena og fornøyde deltakere. Ikke rart arrangørklubbene ved russergrensa spikra mesterskapet som en grenseløs suksess.

NNM2011_logo_nyResultater NNM Orientering Kirkenes 2011

Sprint fredag
Langdistansen lørdag
Stafetten søndag

De små orienteringsmiljøene i Finnmark er for det meste vant med noen spredte byger av løpere til KM og enda mer spredt på klubbmesterskap. Et NNM stiller langt større krav til forberedelser. I 2011 var det Kirkenes IF, Sandnes IL og IL Pasvik Hauk som hadde tatt på seg oppgaven. Blant furukroner og bjørnespor i Pasvikdalen skulle horder med o-løpere fra hele landsdelen kjempe om medaljer og titler. 1300 kilometer fra Bodø til Kirkenes. Det er et stykke.

Men så kom påmeldingene. Fra Bodø, Sørreisa, Tromsø, Harstad, Alta. Alle var der. Med over 230 startende på fredagens sprintdistanse og 250 startende løpere på langdistansen var deltakermålet oppnådd og vel så det. Det var åpenbart et eller annet med mesterskapet i dalen der mot øst, kilt frem som norsk territorium mellom Finland og Russland.

NNM2011_02

Nytt og annerledes
Kanskje litt nytt, kanskje litt annerledes, kanskje litt grensesprengende. I hvert fall veldig hyggelig for alle; fra de småtrollene som litt småkaotisk springer ring rundt seg selv på jakt etter de oransje og hvite postflaggene de har hørt så mye om. Til 80-åringen, like erfaren i marka som en mosegrodd urskog der han med tunge taktfaste klyv arbeider seg gjennom terrenget. O-sporten er spredt vidt, men innholdet er likt. Om det løpes i Nordmarka eller om det er ved Norges yttergrense i nordøst.

Det hele ble sparket i gang med sprintløp i sentrum av Kirkenes. Bygater ble sperret av og postflagg ble spredd ut bak parkbenker og gatehjørner. Gamle gruvearbeidere sperret øynene opp i beundring over disse normalt myrgaflende heltene som nå okkuperte bybildet. Plutselig var orientering den mest publikumsvennlige sporten byfolket noensinne hadde opplevd.

NNM2011_stafettstart

Lettløpt, men vanskelig
Men så ble joggeskoene byttet ut med lettvekts lyngjagere i alle regnbuens farger. Pasvikdalens flate furuskogsterreng, oppbrutt i store myrområder med slake hellinger og talløse små forsenkinger, krevde fullt fokus fra startpipet gikk til målseglet dukket frem i horisonten ved Pasvik Folkehøgskole. Terrenget er lettløpt og kilometertidene for vinnerne var høye. Men med kun ett og annet grensevakttårn til å hente seg inn på blant barnåler i alle retninger, var det like fort gjort å rote seg bort.

En ekstra dimensjon ved årets NNM var Barentskampen 2011. Det årlige O-mesterskapet mellom løpere fra de fire Barentslandene. I årets kamp stilte både Russland og Finland med velfylte tropper, sammen med de norske og svenske løperne. Det var likevel ikke uventet at arrangørlandet Norge stakk av med seieren i nasjonskampen på hjemmebane.

Så når søndagen stafetter ble avholdt i strålende solskinn og glimrende løyper, kunne arrangørene lene seg godt tilbake i campingstolene på samlingsplass og titte fornøyd utover arenaen med ett: ”Joda, vi fikk vel bra dreis på det her…”

NNM2011_021

Våre sponsorer

[gs_logo]