Sandnes Alpinsenter, eller Sandnesbakken som de fleste kaller den, er Norges østligste alpinanlegg og ligger 10 kilometer sør for Kirkenes sentrum i Finnmark. Anlegget åpnet i desember 2002 og har en 650 meter lang renntrase med 125 meter høydeforskjell og en 500 meter lang heis fra Doppelmayr. I tillegg er det hugget ut en kortere trase mellom heisen og hovedtraseen. Bakken er utstyr med lysanlegg og i bunnen av bakken er det også satt opp ei varmebu med kioskutsalg.
Heisen eies og drives av Sandnes Idrettslag og inntektene går til drift og utvikling av alpinheisen og til drift av idrettslaget. Sandnesbakken er et av Sør-Varanger kommunes største og mest aktive uorganiserte fritidstilbud. Det store problemet de siste sesongene har vært snømangel, da det tradisjonelt er relativt kalde og tørre vintre i denne kommunen. Målet har vært å få etablert et snøproduksjonsanlegg, men det koster både ressurser og ikke minst mye penger.
Finnmark MS-forening og Sandnes IL arrangerer bakkeløpet Melkesyra opp Sandnesbakken lørdag 25. august 2018, med start klokka 11.00. Kiosk og påmelding åpner klokka 09.30.
Sandneselva er ei lita elv med laks og sjøørret der snittvekta på laks er fra 1,5 til 3 kg. Det kan forekomme noen over 5 kg, men ikke ofte. Sjøørreten har ofte ei snittvekt på 0,5 – 1,5 kg, men også blant sjøørett kan det dukke opp større fisker. Sandnes idrettslag har et eget fiskeutvalg som har forpaktningen av elva.
Fiske på laks fra 01. juli klokka 00.00 til 17. august kl.24.00 Fiske på sjøørret fra 01. juli klokka 00.00 til 14. september kl.24.00
(Sjørøye finnes ikke)
Spørsmål til fiskeutvalget sendes på epost til: sandneselva@sandnesil.no Fiskekortet gjelder kun for fiske med 1 -en- stang. Fiskekortet kan ikke overdras til andre. Med unntak grunneiers kort kan overlates til en annen i familien.
Fredningssoner
Elven er fredet fra Posbekken så langt laks forekommer dvs. helt opp til Langvannet (Vazzejavri). Med unntak av et område på 500m ved Beacheloukka . Fredningen utgjør 2/3 av hele elva totale utstrekning.
Det er også oppslått kart om dette ved kirkegården og bommen. Fredet sone er merket med rødt på kartet.Vi ser helst at fredningssonene hadde blitt opphevet da, det ikke har gitt mer laks i elva etter 5 år.(med unntak av fredningsoner over og nedenfor demningen kommunalt drikkevann)
Fredning/stenging
Det tas forbehold om at dersom spesielle forhold tilsier det, kan det gjøres endringer i fiskereglene og fisketidene i løpet av sesongen. Dette kan også innebære at forpakter og/eller Fylkesmannen kan stenge fisket i hele eller deler av vassdraget når det er lite oppgang av anadrom fisk til vassdraget eller andre forhold, som lav vannføring. Vil den være stengt til forholdene blir bedre. Russelaks/Pukkelaks er unønsket art i alle Norske vassdrag, fiskere bes ta kontakt om de ser eller fanger noen, disse kan også registreres på Scannatura går ikke laksekvota. Vi har hatt oppgang av denne arten siden 2014.
Merket Fisk
Om fiskere fanger fisk med radiosender i buken, bes de ta kontakt med fiskeutvalget.
Fiskeoppsyn
Den 26.01.09 ble fiskeutvalget i Sandnes idrettslag dannet. Dette utvalget påser at fiskerne forholder seg til gjeldende regelverk. Forpakter har et tett samarbeid mellom grunneiere, Finnmarkseiendommen/finnmarkku opmodat (FeFo), Statens Naturoppsyn (SNO) og politiet.
Kortsalg
Sportshjørnet AS, Kirkenes, Tlf: 78 99 28 00
Intersport Kirkenes AS , Hesseng tlf . 40000223 Disse kortene har depositum på kr 200. Viktig frist for tilbakebetaling av depositum er 01.10.
VIKTIG: Rapportering All fangst rapporteres inn på www.Scanatura.no og det skal gjøres etter hver tur i elva.
Husk å legge inn kjønn og lengde. Viktig for å kunne vite kjønnsfordelingen i fangsten. Dette sammen med telling vil utgjøre ett grunnlag slik at vi mer presist kan fastslå elvas gytebestandsmål. (antall hunnlaks under gyting)
Kortpriser for sesongen 2018. (Alle betalte kort har depositum på kr. 200,-)
Barn inntil 12 år må ikke løse fiskekort og ikke betale.
Ungdom fra 12 til 16 år må løse fiskekort. Kun sesong kr. 100,-
Fastboende i kommunen kr. 300,- for sesongkort
Andre fast bosatte i Finnmark kr. 450,- for sesongkort.
Utlendinger gis adgang til fiske i elva. Kun døgnkort kr. 100,-
Døgnkort kr. 50,- for Norske statsborgere.
Gratiskort
Grunneierkort, vaktkort og frikort
Fiskeutvalget i SIL støtter helse og sosialtjenesten med 2 frikort pr. sesong.
Munkeferden er Sør-Varangers største turrenn på ski og den 41. utgaven arrangeres 20. mars i år, som også er Palmesøndag. Løypa er 34 kilometer lang, med start på Sandnes og målgang ved Fossheim skole i Neiden. Det er også mulig å delta på den 7 kilometer lange Minimunken fra Munkelva til Neiden.
Snøfallet den siste uka har virkelig gitt oss troen på at det ikke blir alt for lenge til vi kan åpne heisen for ski og brettkjørere, men vi trenger nok et skikkelig snøfall til før vi kan begynne å snakke om åpningsdato. Her kommer litt info om planene den kommende vinteren.
På mange måter kan vi si at moderne skisport i Sør-Varanger startet på jordene på Sandnes på 1920-tallet. I de samme områdene som traseene går i dag, har også Sandnestalentenes foreldre, besteforeldre og oldeforeldre konkurrert og kjempet om klubbtitler, kretstitler og landsdelstitler.
Denne historien gjør det veldig viktig for SIL å opprettholde en aktiv skigruppe, selv om alle aktivitetsgrupper i laget selvsagt er like viktige for oss. SIL deler skiaktiviteten i to grupper. Den yngste gruppen fra 1. – 4. klasse og de fra 5. klasse og oppover i den andre. I tillegg arrangerer vi skikaruseller for de aller yngste skitalentene hver vinter.
Selv om snøen fortsatt er langt unna starter vi med barmarkstreninger allerede i september. Første trening blir torsdag 24. september klokka 18.00.