Sandnes Idrettspark gjennom årtier

Trond Magne Henriksen sammen med Morten og Vegard Ulvang under Parkrennet 1973.

Sandnes Idrettspark har vært en sentral arena for lokal skisport siden 1920-tallet En av kommunens tidligere skitrenere, Bjørn Karlsen, har satt sammen et opptak fra Parkrennet på Sandnes i 1976. Det viser at det er mye ved skisporten som har endret seg på nesten 40 år.

Sandnes Idrettspark er på ingen måte en ung arena. Det har blitt gått skirenn på jordene på Sandnes siden det lokale idrettslaget ble stiftet i 1920. Skisporten var grunnsteinene i det nystiftede idrettslaget. Alle gikk på ski og nå trengte de et idrettslag for å organisere aktiviteten i.

I SIL sin jubileumsbok fra 2010 står det blant annet at når skolen skulle arrangere skidag så var det idrettslagets medlemmer som stilte opp og organiserte dette for elevene. Det fantes verken lysløype eller tråkkemaskin på denne tiden, så alle renn måtte så klart holdes i de periodene da det var dagslys og medlemmene tråkket løypene selv. Og når det var deltakere på rennet fra nabobygdene utenfor Kirkenes nærområde, så kom de så klart gående de 3-4 milene til Sandnes på ski, gikk rennet og så ruslet de hjem på ski igjen.

Oppsving for skisporten
På 60- og 70-tallet fikk den lille Sandnesbygda en oppsving i innbyggertallet med utbygging av nye boligfelt og god rekruttering. Skuteren kom og det ble enklere å kjøre opp løyper. Ifølge jubileumsboka var Sandnes Idrettslag en aktiv arrangør av skirenn og det var et vanlig syn at det ble kjørt opp løyper for konkurranser på jordene på Sandnes om vinteren. Blant annet deltok Sandnes Idrettslag i gjennomføringen av hovedlandsrennet i 1965, som vi har omtalt tidligere på disse sidene.

Økt rekruttering og modernisering av utstyret satte også krav til bedre løyper. På 70-tallet presset derfor behovet for et bedre løypenett seg frem på Sandnes. Så på 70-tallet kom utbyggingen av lysløypa oppover i Gresselvdalen, der også de lengste løypene av årets NNM skal gå. Noen av traseene er så klart flyttet på og utbedret, mens andre deler av løypa som det skal konkurreres i under NNM er de samme som ble gravd frem på dugnad på 70-tallet.

NNM i 75 og 79
Med de nye løypene på Sandnes kunne klubben også ta på seg store arrangement og klubben arrangerte Nordnorsk Mesterskap i 1975 og gjennomførte det samme arrangementet i samarbeid med Kirkenes Idrettsforening i 1979. Det var i denne gullalderen for lokal skisport at også Parkrennet ble arrangert for første gang. Et renn som har blitt arrangert hvert eneste år siden da. Det vil si, det har nok vært en utfordring at kulden har satt en stopper for Parkrennet noen av årene, men slik er det å drive med utendørsidrett i Finnmark.

Filmen til Bjørn Karlsen som du kan se under her er fra Parkrennet i 1976. Da var start og målgang nede ved Idrettshuset til Sandnes Idrettslag og ikke oppe på gressbanen slik det er under NNM 2013. Under årets mesterskap vil Idrettshuset være kafé og den gamle stadion vil være parkeringsplass.

Hjemmelaget sporsetter
Karlsen har prøvd å undersøke litt rundt og mener det er temmelig sikkert at Roald Mentyjærvi var løpsleder for dette Parkrennet dette året, og det gikk så klart i de nyetablerte løypene i Gresselvdalen. En av klubbens ildsjeler og mangeårig ordfører i Sør-Varanger, Alfon Jerijärvi, skal visstnok ha utviklet den første sporsetteren til SIL hjemme i garasjen sin. Det var mest sannsynlig den som også ble brukt til dette rennet. Vi har ikke noe bilde av denne sporsetteren, men spranget fra den til idrettslagets nyinnkjøpte Ginzugroomer sporsetter er nok nærmest for astronomisk å regne.

Alle som har interesse av nordnorsk skihistorie bør bruke de neste 8 minuttene til å titte gjennom Bjørn Karlsens egne opptak fra Parkrennet 1976. Han har lagt inn masse forklarende tekst til opptakene, med navn på løpere og tilskuere. En ung Vegard Ulvang sammen med flere andre i familien hans er blant de man får se på denne filmen.

Parkrennet 1976 from Bjørn Karlsen on Vimeo.

Våre sponsorer

[gs_logo]